Могат ли да се изсушат сливи във фурната?

Могат ли да се изсушат сливи във фурната?
Снимка: gotvach.bg

При сушенето на плодове има някои особености които трябва да знаем и спазим за да имаме добри резултати.

Първото е хигиената. Много е важно плодовете, приборите и дъските да са добре измити, и всичко да е идеално чисто. Може да използвате ръкавици за прибирането на вече готовите плодове или с прибор щипка. Тя може да бъде дървена, метална или пластмасова. Потенциалните мръсотии може да доведът до загуба на всичко изсушено.

Почистване на сливите. Сините сливи се измиват много добре, като предварително сме избрали здрави, не наранени плодове и разбира се добре узрели. Ако има гнили петна те се отстраняват до здраво.

Нарязване. Обикновенно се режат на две и костилката се премахва. Може да ги оставите и цели, но това ще ви отнеме повече време при сушенето. Желателно е първо да ги бланширате, за да омекне ципата и по-лесно да се изсушат.

Сушене. Редят се в тавичките с ципата надолу като оставяме малко разстояние между тях. Времето за сушене варира в зависимост от плода, но е от 8 до 15 часа. От 100 грама пресни сливи се получават 16 грама сушени.

Съхранение. Най удачно е да се съхраняват в херметически затворени пликове или буркани. Може и в хартиени пликове. Потенциална заплаха за вече готовите ни сливи е влагата, така че е важно да ги съхраняваме на сухо и проветливо място.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати