Както при псориазис, така и при много други заболявания, правилното хранене е ключово. Лекарите са на мнение, че ако се оставят настрана някои видове храни, и се наблегне на други, червеникавите петна и белезникавите люспици ще намалеят.
Храненето при псориарзис набляга на консумацията на нискокалорични храни. Това може да са зеленчуци като моркови, спанак, тиквички, броколи, лук, чесън, целина. Полезни също така за цитрусовите плодове /манго, лайм, папая, киви/, както и типично наши плодове като сините сливи, гроздето, вишните, смокините.
Храненето при псориарзис трябва да включва кисело мляко и нискомаслени млечни продукти като извара например. Но все пак с тях не бива да се прекалява. Същото се отнася и за рохките яйца, семената и зърнените култури /установено е, че при някои пациенти преминаването към безглутенова диета има по-добър ефект/.
По отношение на рибата мненията са противоречиви. Според някои специалисти сьомгата, сардините и скумрията оказват желано въздействие, но други не са съгласни с това твърдение.
Същевременно е добре от дневното меню да бъдат премахнати някои хранителни продукти. В общия случай това са алкохолът, шоколадът, кафето, енергийните напитки, мазните и тежки меса, високомаслените сирена и кашкавали, пикантните храни, тежките и солени бульони. Противопоказни са още алкохолът и храните от типа джънк фууд и фаст фууд.
Но трябва да имате предвид, че всеки случай е индивидуален, ето защо не бива да предприемате диета, без да сте се консултирали с лекуващия ви лекар. Само той може да съобрази кои храни е нужно да се изключат от менюто ви напълно и с кои да се внимава.
Коментари