gotvach.bg»Съвети»Как се прави захарен фондан?

Как се прави захарен фондан?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Как се прави захарен фондан?

Приготвянето на торти с покритие от захарен фондан неслучайно се смята за висш пилотаж в кухнята. Захарният фондан, който може да се срещне и под наименованието моделираща маса, може да се намери в готов вид, но обикновено разфасовките са промишлени и излизат твърде неизгодно за употреба в домакинството.

Ако вече имате опит в приготвянето на торти и сега искате да усъвършенствате уменията си, като ги декорирате и покривате със захарен фондан, е най-добре да се научите да си го приготвяте вкъщи.

За приготвянето на захарен фондан в домашни условия ви трябват желатин, вода, глюкоза, глицерин и пудра захар. Една доза захарен фондан се приготвя с 1 пак. Желатин, 60 мл вода, 120 мл глюкоза, 1 ч.л. Глицерин и 1 кг пудра захар.

Желатинът трябва да се разтвори в студената вода до набъбване, след което да се затопли на водна баня, докато се втечни. Глюкозата се затопля леко и се смесва с глицерина, към тях се добавя желатинът и се разбъркват добре.

В подходящ съд се сипва половината количество пудра захар и се добавя желатиново-глюкозната смес. Продуктите се разбъркват добре, докато се получи плътна каша. Постепенно се прибавя и останалата захар, като целта е да се получи репнещо тесто, което се замесва както питка.

Полученото захарно тесто се завива в домакинско фолио за свежо съхранение и се оставя за едно денонощие на стайна температура. На следващия ден се отвива и при нужда се доомесва с още пудра захар. След това е готово за работа и остава само да запретнете ръкавите и да сътворите поредния кулинарен шедьовър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
Общо гласували: 4
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати