gotvach.bg»Съвети»Вреден ли е патладжанът за стомаха?

Вреден ли е патладжанът за стомаха?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Вреден ли е патладжанът за стомаха?

Патладжаните са изключително вкусни зеленчуци, които са богати на витамини от B групата, витамин C, витамин PP, каротин и различни полезни вещества като калций, желязо, магнезий, фосфор и натрий.

Освен това те са изключително ниско калорични. В 100 г патладжани се съдържат само 28 калории, а богатството им от влакнини ги прави желана част от менюто при всяка диета.

Мнозина обаче се питат дали патладжаните не вредят по някакъв начин на стомаха. Корените на този мит се крият в простия факт, че патладжаните имат свойството да поемат много мазнина при пържене. Така консумацията на пържени патладжани може да причини усещане за тежест в стомаха.

Всъщност печените патладжани не позволяват на организма за усвоява лошия холестерол, което ги прави изключително подходящи да възрастни хора, страдащи от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

Все пак трябва да отбележим, че патладжаните принадлежат към група храни, които съдържат повишено колиечство оксилати.

Повишаването на нивото на оксилатите в организма при здрави хора не е проблем, но тяхната концентрация в телесните течности може да създаде проблеми на хора, които страдат от временни или хронични заболявания на бъбреците, черния дроб или жлъчния мехур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати