Кайзер пастърмата е изключителен деликатес, чийто фин вкус и аромат отлично почертава нюансите на изисканите червени вина. За разлика от обикновената пастърма, която често е доста суха, до степен, която може да се определи дори като жилава, то кайзер пастърмата се отличава с деликатна текстура на месото и невероятен аромат. Но откъде идва наименованието кайзер пастърма и защо не се среща например в Немската или Австрийската кухни?
Кайзер пастърмата идва от немската дума за цар - Кайзер. Определението се използва, за да обозначи процес по обработка на месото, при който то получава царски вкус и аромат или казано по друг начин - кайзероването придава на продуктите царски външен вид и вкус.
Важно е са подчертаем, че кайзероването на месото не бива да се бърка с неговото осоляване и сушене, което е съвсем друг вид обработка. Обикновено кайзероването се прави след изсушаването на месото, като в процеса на кайзероването пастърмата получава коричка по повърхността, която има за цел да запази сочността на месото за по-дълго време и да предотврати прекаленото изсушаване. По правило кайзерована пастърма се прави единствено и само с нетлъсто месо, като свинско бонфиле.
Коментари