Омарът е един от най-благородните представители на морските ракообразни. Той е синоним на лукс, защото цената му определено не е за всеки един джоб.
Друг голям проблем по отношение на този деликатес е, че мнозина смятат, че е изключително труден за консумация. Истината е, че с правилните прибори, хапването на омар е едно истинско удоволствие.
Най-важните неща, които са нужда, са щипки, нож и вилица, тясна вилица с два зъба, която служи за изваждане на вкусното месо от краката и щипките. Разбира се, трябва да се запасите и с голяма салфетка.
Ако не разполагате с щипки, с една ръка придържайте омара към чинията, а с другата ръка отделете краката от тялото. Счупете и изсмучете съдържанието им. Всяко парченце месо се набожда с вилица.
Отделете опашката на омара от тялото. Разцепете я и извадете с вилица месото от нея, което не е никак малко. Ако ядете омар в ресторант, винаги топвайте месото сосовете, които са поднесени към него.
Вижте и няколко вкусни рецепти за омар, които можете да си приготвите вкъщи: Омар със сметана, Омар с ориз.
Коментари