Калмарите спадат към групата на главоногите, подобно на октоподите и стридите. Те приличат на малка сепия, но с по-продълговато тяло. Възрастните индивиди достигат до 50 см дължина, но най-предпочитани в кулинарията се тези с дължина около 10 см.
По принцип в търговската мрежа се предлагат изчистени калмари, но дори и да попаднете на непочистени, не се притеснявайте – не е трудно да го направите и сами.
Първо отделете главата от тялото с леко дърпане. Отрежете пипалата на височината на очите, тях ги нарежете на парчета, а останалото изхвърлете.
Внимателно отстранете вътрешностите, като при желание може да запазите джоба смастила. Отстранете вътрешната мека кост и изплакнете добре тялото и пипалата под течаща вода.
Последно обелете кожата и вече сте готови да приготвите вкусни панирани калмари, калмари по гръцки или калмари на скара.
Коментари