Лесно им е на кюфтетата и пържените картофки, защото те си знаят, че най-доброто допълнение към тях е студената бира в компанията на приятели. Но малко по-трудно стоят нещата с много други храни.
Истината е, че правилното съчетаване на вино с храна е не само трудна, но и доста творческа и отговорна задача, която не е по силите на всеки. И тук на помощ идва армия от специалисти - енолози, гастрономи и сомелиери, които да ни помогнат да направим правилния избор.
Важно е да отбележим, че правилен избор няма, но правилно подбраното вино ще подчертае вкуса и аромата на основното ястие, докато лошата комбинация може да ви откаже и от яденето, и от пиенето.
Основното правило е - вината с лека консистенция и плътност се отнасят добре към леки храни, докато средните и тежки тела при вината са по-подходящи да се комбинират с по-тежките ястия.
Патешкото месо има доста по-плътен и наситен вкус от пилешкото, затова за него подходящите за патица вина трябва да са сравнително силни, с добре изразена танинова нотка и наситен аромат.
Едно от най-подходящите за патица вина е Сирата, позната у нас още под името Шираз. Поднесената с Шираз пълнена патица ще бъде истински празник за сетивата на късметлиите, които могат да опитат ароматната комбинация.
Няма за стрешите ако поднесете патицата и с добре отлежала Гъмза и дори Кианти. Каберне Совиньонът и Мерлото, както и белите вина не са особено подходящи да бъдат поднесени с патешко месо, поради сравнително по-лекия им вкус и плътност.
Коментари