Кое месо е подходящо за пастърма?

Пастърмата е едно от най-любимите мезета на българите. За мнозина е немислимо да седнат на трапезата с приятели, да налеят от домашното вино и да не сложат за мезе тънко нарязана свинска или телешка пастърма.

За съжаление на мнозина обаче цената на този месен деликатес в магазините е повече от солена, а качеството често е компромисно. Затова и истинските мераклии на тънките мезета и вина предпочитат сами да си приготвят домашна пастърма.

Приготвянето на пастърма не е никак трудно, като най-важното нещо в този процес е изборът на месо, подходящо за пастърма.

У нас пастърма се прави от свинско, телешко, овче, конско и козе месо, като технологията при различните видове меса е идентична.

Подходящо месо за пастърма е бонфилето и контрафилето, а при липсата им може да се използват също и бут, но бутът все пак е един доста краен вариант, защото пастърмата от бут е доста по-мека от останалите.

Независимо дали ще приготвите пастърма от свинско месо или ще се сдобиете с качествено конско месо, използвайте само съвсем прясно месо, по възможност от току що заклано животно.

Подбирайте само мръвки с приятен розов цвят, гладка и лъскава повърхност и сладникава, вкусна миризма. Месото за пастърма не трябва да е покафеняло, засъхнало или лепкаво на пипане, защото все пак ще го консумирате без никаква топлинна обработка.

Изпитани рецепти за Пастърма и Свинска пастърма ще намерите при нас. А за най-хубавото домашно вино ви препоръчваме да приготвите уникалната на вкус Заешка пастърма.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати