За вкусният зехтин, който днес намира място на всяка трапеза, трябва да благодарим на древногръцката богиня на мъдростта Атина Палада, която подарила на атиняните маслиново дръвче - символ на мъдростта, безсмъртието и мира.
Първите сведения за зехтина датират отпреди повече от 6000 години. Днес на пазара има огромно разнообразие от видове зехтин, различаващи се едни от други по качество, технология на добиване и обработка.
При първото студено пресоване на маслините се добива най-качественият и здравословен зехтин Екстра Върджин. Върджин се нарича зехтинът, получен при второто студено пресоване. Подобно на Екстра Върджин и Върджин зехтинът не съдържа никакви химикали.
Когато към рафиниран зехтин се прибави чист зехтин - Върджин или Екстра Върджин, се получава т-нар. Pure /Pure Olive Oil, който е и сред най-предлаганите в търговската мрежа у нас. Този вид зехтин не е особено подходящ за салати, но е отличен за пържене.
Най-евтиният и нискокачествен зехтин е зехтинът Pomace, който има своето приложение и в кулинарията, но е препоръчително да го използвате за други цели, напр. козметични.
Лошата новина е, че зехтинът лесно се фалшифицира и затова често е обект на злоупотреба. Истинският зехтин няма никакви утайки при стайна температура и наличието на такава е знак, че нещо не е наред.
Но при определени условия висококачественият зехтин образува утайка и това е сигурен признак, че не сте си дали парите на вятъра.
При поставяне на бутилка чист зехтин Екстра Върджин или Върджин в хладилник съдържащата се в тях олеинова киселина постепенно започва да кристализира. Това става причина за образуването на утайка.
Тази утайка напълно изчезва при съхраняването на зехтина на стайна температура и е сигурен признак, че сте се сдобили наистина с бутилка висококачествен зехтин.
Ако утайката не изчезне до 1-2 дни, то това е сигурен знак, че зехтинът е изгубил част от полезните си свойства, развален е или сте попаднали на фалшификат.
Коментари