Панираните калмари са едно от най-любимите мезета по нашите географски ширини. Те отлично подхождат както на добре изстудената бира, така и на бялото вино, а според лакомниците са най-вкусни в компанията на приятели.
Има различни начини за паниране на калмари, като общото между всички тях е, че калмарите трябва да се пържат в силно загрята мазнина за възможно най-малко време.
Само така панираните калмари ще останат сочни и крехки, а панировката им ще бъде хрупкава и няма да поема излишни мазнини.
Ако сте си закупили замразени калмари от магазина първо ги оставете да се размразят. След това ги залейте с вряла вода и ги оставете вътре за не повече от 1 минута.
Извадете и почистете, след което нарежете на пръстени с желаната големина. По желание овкусете със сол, черен пипер или друго.
Следва най-важният момент при панирането на калмарите - приговянето на панировката.
Белтъци се разбиват с щипка сол на сняг. Шайбите се овалват в брашно и се пускат при белтъците, след което внимателно се разбъркват с ръка. Пускат се по няколко в силно сгорещено олио в голямо количество и се пържат около 1 минута.
Готовите калмари се оставят върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишното олио, след което са готови за консумация.
Вкусни идеи за калмари може да намерите при нас, като горещо препоръчваме на мераклиите да опитат освен панирани калмари и калмари на скара или калмари по гръцки.
Коментари