Как се разбиват белтъци на водна баня?

Как се разбиват белтъци на водна баня?

Как се разбиват белтъци на водна баня?

В живота на всеки кулинар идва моментът, в който решава да спретне нещо по-завързано - като целувчена торта. Но малцина са онези, които са се изправяли пред предизвикателството да се справят с нещо толкова пипкаво като разбиването на белтъци от първия път.

Професионалистите ще ви кажат, че има няколко правила, които трябва да се спазват при разбиването на белтъците на водна баня за получаване на отличен резултат.

Сега и ние ще ги споделим с вас.

На първо място ще изтъкнем дебело, че при работата с яйца е от изключителна важност те да са пресни, както и със стайна температура.

Разбиването на белтъци на водна баня изисква да разполагате с два съда с различна вместимост. За предпочитане е да са алуминиеви или алпака. В никакъв случай не избирайте дървени или пластмасови съдове, защото са изключително неподходящи за целта.

Следва загряване на водата в по-големия съд. Водата трябва да бъде гореща, но в никакъв случай вряла, защото белтъците ще се пресекат. Препоръчва се водата да е с температура около 70 градуса.

Белтъците се изсипват в по-малкия съд, който от своя страна се поставя в по-големия и котлонът се намалява на 50 % от мощността му.

Следва енергично разбиване в рамките на следващите 5-7 минути, като разбиването трябва да е само в една посока.

Ако към белтъците трябва да се прибави захар, то това не трябва да става наведнъж, а на съвсем малки порции.

Задължително условие е белтъците да са много внимателно отделени от жълтъците, както и съдът, в който ги разбивате, да бъде напълно сух и чист.

Разбитите на сняг белтъци са в основата на някои от най-вкусните десерти - като еклери с целувки и шоколадови целувки.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати