Доматите за шопската салата или за обичания от всички Доматен сос изминават дълъг път до трапезата ни. Хората, които живеят в градовете и не разполагат със собствена градина, трябва да разчитат само на продукцията, която се предлага в супермакетите и по пазарите.
Но онези от вас, които разполагат със земя, биха могли и сами да си отгледат домати. Това не е никак трудно - нужни са само семена, малко желание и работливост.
Семената за доматите се засаждат в подходящи съдове и магията на живота се активизира. Няколко дни след засаждането на повърхността на почвата се появяват и първите зелени израстъци, които показват, че семената са покълнали.
Правилните грижи за доматите изискват в един определен момент покълналите семена да се разсадят нашироко или да се направи т.нар. пикиране на доматите.
Пикирането е задължително за основните зеленчукови култури в т.ч. домати, пипер, патладжан, краставици, тиквички и целина.
Препоръчително е пикирането на доматите да се направи в леха, която преди това е обработена и облагородена по подходящ начин. Правилно е лехата да е изградена от добре разложен оборски тор и почва, взета от мери или въобще пасища, в които през последните години не са били отглеждани зеленчукови култури.
Съотношението тор - почва трябва да бъде 2:1. Задължително е да се направи обеззаразяване на почвата чрез загряване или по химичен път, за да не страда впоследствие разсадът.
Към пикиране на доматите се пристъпва, когато семеделите са напълно развити и има оформени две същински листа. Към този момент доматите имат развит само главен корен и съвсем малко странични коренчета, които са много нежни и се късат при най-малкото дърпане.
Затова вместо да дърпате растенията, ги отделяйте с помощта на тънка тясна лента или садило откъм края на съд, в който са били посадени. Целта е да извадите разсада с цялостна коренна система и веднага да го поставите на подготвеното място.
По правило при пикиране растенията се засаждат на същата дълбочина, на която са били до момента.
Правилната техника за пикиране е следната - растението се хваща внимателно с два пръста в основата на семеделите и се пуска в дупката, направена от садилото. При поставянето внимавате корените да не се закачат в стените на дупката.
Междувременно садилото, което държите в другата ръка, се забива косо в реда така, че върхът му да попадне под дупката, така че да може с едно движение да се притисне почвата към корените на растението и те да не висят във въздуха.
Правилно е да пикирате доматите на разстояние поне 10 см едни от други във всички посоки.
Коментари