Пълнее ли се от картофено пюре?

Пълнее ли се от картофено пюре?
Снимка: gotvach.bg

Картофите са сред най-обичаните храни, но мнозина се притесняват да ги консумират всекидневно, защото са богати на въглехидрати и се притесняват за линията си. Други не ги слагат на трапезата си, защото те често се асоциира с евтина и непрестижна храна.

Всъщност картофите, с изключение на пържените картофи, са изключително ценни от гледна точка на съдържащите се в тях хранителни вещества. Всъщност картофите и в частност картофеното пюре далеч не са толкова калорични.

В 100 г домашно приготвено картофено пюре се съдържат около 80 ккал, което и сравнително малко на фона на цял куп храни, набедени за диетични. Само за сравнение - в 100 г бяло сирене се съдържат 260 ккал, 100 г ядки съдържат фантастичните 500-600 ккал, а порция задушен ориз - 165 ккал.

Разбира се картофеното пюре не се препоръчва за онези, които искат да намалят теглото си, защото има висок гликемичен индекс, но всички останали могат спокойно да си похапват от него. А за онези, които не знаят как да го приготвят, може да опитат и нашата любима рецепта за Чесново картофено пюре.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати