Тиквите са един от любимите есенни зеленчуци, чиито аромат не може да ни остави равнодушни. Има различни видове тикви, които се берат по различно време. В повечето случаи беритбата им започва в началото на месец септември и продължава чак до края октомври месец.
Всеки човек лесно може да се ориентира и сам дали тиквата е готова за бране. Когато времето за откъсването е настъпил, стълбата ѝ стават много сухи – сигурен знак, че тиквата е готва.
Друга важна характеристика на узрялата тиква е приятният ѝ наситен цвят. Когато почукате върху узрялата тиква, звукът, който ще чуете, е кух. Берете внимателно тиквите без да ги повреждате, защото в противен случай бързо ще загният. Измийте добре събраните тикви, подсушете и ги съхранявайте на прохладно и сухо място.
Прочети повече за видовете тикви и нейните характеристики или научи как можем да отглеждаме тикви в градината и как се консервират тикви.
Коментари