Огретенът е постно ястие с катофи, сирене и млечна заливка, което българската кухня е взаимствала от френската и средиземноморската кухня. Под огретен (гратен, гретен) се разбира всяко ястие,което е зялато или покрито отгоре със сирене (мляко, сметана) или галета, примесени с бучки масло и приготвено на фурна или под грил.
Тайната на вкусния огретен е в неговата заливка и по-точно в нейното количество. За да стане сочен вашия огретен с картофи и сирене, трябва да го залеете с богата заливка от яйца и прясно мляко.
По правило на около 700-800 г зеленчуци (картофи, чушки, броколи, карфиол и др.) трябва да приготвите около 500-600 мл заливка, за да стане ястието сочно.
Приготвянето на самата заливка за картофен огретен е повече от елементарно. Приготвяте продуктите - 4-5 яйца, около 500 мл прясно мляко и 1-2 с.л. брашно. Трябват ви още масло и по желание кашкавал. Загрейте маслото и запържете брашното до златисто. Постепенно налейте прясното мляко и при непрекъснато бъркане варете сместа до сгъстяване.
Добавете предварително разбитите яйца (може и без тях) и залейте сварените зеленчуци, поръсени със сирене. Поръсете с настърган кашкавал и запечете в предварително зяграта фурна до готовност. Може да използвате тази заливка освен за приготвяне на класически огретен и за огретен с броколи и картофи или за пилешки огретен.
Коментари