gotvach.bg»Съвети»Как се чистят люспите на риба

Как се чистят люспите на риба

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Как се чистят люспите на риба

Диетолозите са категорични, че рибата трябва да присъства в менюто ни поне веднъж седмично, а защо не и по-често. Но много домакини избягват приготвянето на ястия с риба, защото не са сигурни точно как се чистят люспите на риба.

Почистването на люспите на риба е доста досадно и неприятно, но в никакъв случай не е трудно. За целта ви трябва остър нож, прецизност и търпение.

Първо трябва внимателно да изплакнете рибата, за да премахнете всякакви следи от слуз, които биха я направили хлъзгава и трудна за държане. Поръсването със сол също ограничава риска от изхлузване от пръстите.

Може да прибегнете и до помощта на кърпа, с която да държите рибата, за да не се хлъзга, докато отстранявате люспите.

Следващата стъпка в почистването на рибата е премахването на перките. След което с едната ръка рибата се захваща здраво, а с другата с помощта на подходящ нож, който се плъзга косо, се отсраняват люспите по посока обратна на растежа им или казано по-просто - от опашката към главата.

За да ограничите неминуемия хаос в кухнята или банята може да се опитате да сложите рибата в голям плик и да работите вътре в него.

След отстраняването на люспите е време за изкормването на рибата и внимателно отстраняване на вътрешностите ѝ. Прави се разрез от долния отвор в основата на опашката, т.нар. клоака чак до главата по цялата дължина на тялото.

Вътрешностите следва да се отстранят внимателно, като трябва да се обърне внимание на жлъчния мехур - ако той се спука може да придаде ужасно горчив вкус на месото.

Остава само да изплакнете старателно почистената от люспите риба и да изберете как да я приготвите.

Вижте още:

- Как се почиства риба от кожата;

- Как да почистим риба от костите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати