Червеното цвекло и сокът от него са чудесни начини за изчистване на тялото от вредните вещества в него, укрепване на имунитета, нормализиране на кръвното налягане и пречистване на далака, жлъчката и черния дроб. Редица са полезните свойства на този зеленчук, но как да си изтискаме сок от червено цвекло?
Най-ефективният и лесен начин да изстискате този иначе много твърд зеленчук, е в сокоизтисквачка. Това е методът, при който трябва да почистите главите цвекло, да ги нарежете и да ги сложите в сокоизстисквачката.
Имайте предвид, че заради твърдостта и малкото си количество сок, от около 100 г цвекло се получават едва 30-40 мл сок. Това обаче е напълно достатъчно, защото хора, които не са го пили досега, не бива да започват с много големи дози.
Сокът от червено цвекло е изключително полезен, но в никакъв случай не бива да се пие в големи количества, защото може да предизвика сериозен дискомфорт. За да омекотите вкуса му, може да го смесите с прясно изцеден сок от морков и ябълка.
Постепенно можете да увеличавате количеството на приемания сок от цвекло, но пак не е хубаво да приемате твърдо много. Ако получите гадене от сока от червено цвекло, можете да го оставите за около час в хладилника. Този престой наистина ще убие някои от полезните вещества в него, но пък няма да се получи страничен ефект.
Коментари