Приготвянето на торта с маслен крем или сладкиш с красива глазура не е чак толкова трудно, колкото много хора биха си помислили.
Всъщност наистина никак на е трудно да се приготви перфектният маслен крем, който ще позволи да сътворите истински сладкарски шедьовър.
Въпросът как се прави маслен крем има своя лесен отговор, който обаче не е еднозначен, защото има доста рецепти за маслен крем. С течение на времето и няколко кулинарни опита ще откриете сами коя е перфектната рецепта за вас.
Общото между всички рецепти за маслен крем е, че за приготвянето на маслен крем се използва масло и/или маргарин, прясно мляко, яйца и пудра захар.
Много кулинари препоръчват поне половината от маслото, предвидено в рецептата, да бъде заменено с маргарин, особено ако се приготвя маслен крем за украса или времето навън е сравнително топло.
Друга препоръка, която опитнити сладкари ще ви дадат, е да работите с продукти със стайна температура, за да си гарантирате отлични резултати.
И така, взимате 100 г масло с растителен произход или маргарин и около 110 г масло. Добавяте 1 ч.л. Или 5 мл течен ванилов екстракт, 4 ч.ч. Или 750 г пресята пудра захар и 2 с.л. Прясно мляко.
Приготвянето на крема е относително лесно. Двата вида масло се смесват в подходящ съд и се разбиват с миксер. Когато се смесят добре, се добавя ваниловият екстракт и се разбъркват отново.
След това се добавят и останалите съставки и се разбива с миксер на средна скорост до получаването на пухкав крем.
Ако полученият крем ви се струва твърде гъст, може да добавите няколко капки прясно мляко.
Разбъркайте отново и проверете консистенцията. В случай, че кремът е по-рядък от желаното, трябва да добавите пудра захар, като правилото е да се слага по-малко, да се разбива и едва тогава да се слага още, ако е нужно.
Така полученият маслен крем може да се използва веднага или да се съхранява в хладилник за няколко дни, опакован в прозрачно домакинско фолио.
Масленият крем може да се съхранява дори и във фризер, като задължително се оставя да се отпусне на стайна температура и отново се разбива добре с миксера.
Виж също може ли да се оправи пресечен маслен крем, научи как се прави крем без бучки, как се сгъстява крема за тортата и как се слага желатина в крема за тортата.
Коментари