Всеки път когато вкъщи решим да направим сладкиш или торта за специален повод, изниква въпросът как да направим яйчния крем гладък и без бучки - пухкав като този в сладкарницата.
Отговорът е много прост - вземаме купа и в нея разбиваме много добре с миксер или телена бъркалка яйцата, захарта, брашното или нишестето (зависи какво сме решили да използваме) с малко прясно мляко - трябва да се получи гладка каша.
Останалото мляко се загрява, щом заври се сваля от огъня и към него при непрекъснато бъркане прибавяме яйчната смес.
Връщаме на котлона и бъркаме до желаното сгъстяване и до появата на първите мехури - те са показател, че домашният крем е сварен.
Ето и една рецепта за вкусен крем, по която кремът ви винаги ще стане гладък и без бучки.
1 яйце
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
700 мл прясно мляко
За разкош понякога слагам масло, разбита сметана/белтъци или шоколад.
За да не хваща коричка кремът, докато се охлажда, го покривам с домакинско фолио, като го опирам по повърхността, за да няма контакт с въздух.
Опитайте и ще получите най-гладкия и вкусен домашен крем!
Ако и вие обичате домашно приготвени кремчета, разгледайте тези наши предложения за:
- яйчен крем;
- вкусен крем карамел;
- или крем брюле;
Коментари