Фурмите са плодовете на финиковата палма. Те са сред най-древните плодове, познати на човека. От близо четири хилядолетия се отглеждат в пустинните местности на Северна Африка и Близкия изток.
Освен изключително сладки и ароматни, фурмите са и много полезни. В изсушените фурми се съдържа до 75 процента глюкоза и захароза. Те са богати на соли и минерали – в тях се съдържа мед, желязо, магнезий, цинк, калий, фосфор, натрий, алуминий, кадмий, кобалт, сяра, бор.
Освен това, в тях има и 23 вида различни аминокиселини, много от които липсват при другите плодове.
У нас фурмите се внасят излючително и само в сушен вид. Това се прави по няколко причини. Първо, пресните хурми не са особено апетитни, нито толкова вкусни, колкото сушените фурми. От друга страна самият процес на ферментация и изсушаване е доста дълъг (около 1 година) и не е обосновано икономически.
Любителите на фурми обаче не бива да бъдат разочаровани, защото изсушените фурми са много подходящи, както за похапване между храненията, така и да приготвянето на различни ароматни ястия и вкусни десерти.
Непременно трябва да опитате крамбъл с фурми или кус кус с фурми и бадеми, а най-запалените кулинари могат да изненадат приятно близките си с пилешко с фурми.
Коментари