gotvach.bg»Съвети»Как се разтваря мая?

Как се разтваря мая?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Как се разтваря мая?

Съвременните домакини имат на разположение готова мая, без които приготвянето на сладкиши, домашен хляб или ароматна сладка пита ще бъде трудно, да не кажем невъзможно.

За онези, които не знаят, ще кажем, че маята е концентрирана маса от дрожди, без която хлябът няма да втаса. Готовата мая се използва широко не само в хранително-вкусовата промишленост, но и в домашната кулинария.

В търговската мрежа се предлагат основно два вида мая – прясна (жива) мая и суха мая, като методът на работа с двете е доста сходен. По правило те трябва да се разтворят в топла вода, в никакъв случай гореща, преди да бъдат добавени към останалите продукти.

Може да разтворите сухата мая или да размиете живата мая на кубче не само в топла вода, но и в топло мляко или друга течност. Важно е към тях да добавите и малко захар, за да се активират дрождите.

Разбъркайте продуктите до пълното разтваряне на маята и захарта. Оставете получената закваска за около 15-20 минути на топло, за да шупне и пристъпете към приготвянето на пухкава козуначена пита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо гласували: 3
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати