Кексът е една от най-любимите сладкиши на българите. В българската кухня има стотици рецепти за кекс, като обикновен кекс, мъжки кекс, кекс без яйца и се стигне до по-екзотични предложения като портокалов кекс с орехи и какао.
Въпрос на време, опит и вкус е да откриете точната рецепта за вас. Има обаче едно нещо, което може да превърне и най-скучният и недотам естетически издържан кекс в истинско произведение на кулинарното изкуство.
Това е заливката.
В кулинарната практика съществуват различни видове заливки, като в сладкарството най-разпространени са шоколадови заливки за кекс, плодови заливки за кекс, какаови заливки за кекс и т.н.
Перфектната какаова заливка за кекс се прави с захар, вода масло и какао. За една доза са ви нужни 5 с.л. захар, 3 с.л. вода, 80 г масло и 3 с.л. натурално какао.
Приготвянето на заливката е изключително лесно. Захарта и водата се смесват и разтопяват на водна баня. Когато захарта се разтопи, прибавяме маслото, сваляме от огъня и бавно прибавяме при какаото при непрекъснато разбъркване. След това глазираме готовия кекс, оставяме да се охлади и поднасяме.
Коментари