Няма да отречем, че сме заклети почитатели на скарата. Обичаме за хапваме не само сочни кюфтета на скара, но и гриловани зеленчуци на скара, а само при мисълта за жарени свински шишчета със зеленчуци устата се изпълва със слюнка.
Кошмарът на всеки, който обича да хапва вкусотии, приготвени на скара, е почистването.
Скарата трябва да се чисти редовно, защото нагарът пречи за равномерното изпичане на продуктите. Но как да чистим скара и трудно ли е?
Почистването на скарата не е трудно, ако разполагате с търпение, силни почистващи препарати и телена четка.
Докато реотание на скарата са още топли, е добре да напръскате обилно с обезмаслител или друг почистващ препарат. Когато изстине скарата, започнете да отстранявате мръсотията с помощта на телена четка.
Когато нагарът и замърсяванията по реотаните се твърде големи, тогава може да се наложи да повторите процедурата няколко пъти, докато изчистите скарата.
Най-упоритите замърсявания по реотаните на скарата могат да бъдат отстранени и с помощта на специални шпатули. Препоръчваме след почистването да изплакнете скарата със студена вода, в която е добавен оцет в съотношение 2:1.
След основно почистване на скарата, лесно може да си спестите труда, като я почиствате преди и след всяко използване.
Преди да поставите продуктите за печене на скарата, натъркайте добре нагретите реотани с разполовена глава лук, я след това със сланина.
Коментари