Всички знаят, че и най-перфектните палачинки имат нужда от хубаво сладко, за да се превърнат в съвършената закуска. Но често домакините, без опит в приготвянето на сладко, могат да допуснат една основна грешка - да го преварят.
Опитните готвачи знаят, че сладкото трябва да се свали от котлона, докато е още течно, защото с изстиването си то се сгъстява. Но дори и на тях може да им се случи да преварят сладкото.
Тогава как се оправя преварено сладко и трудно ли е?
Когато сладкото е преварено, то е доста гъсто и често скоро след приготвянето, то се захаросва.
Един от най-лесните начини за оправяне на преварено сладко е то да бъде загрято първо на водна баня или в микровълновата, за да се стопи захарта в него.
След това сладкото се прехвърля в подходящ съд, добавя се малко топла вода и се кипва на бавен огън като се обърква внимателно.
Когато консистенцията се изравни и стане гладка, се добавя лимонена киселина - 2 г на 1 л течност и топлото сладко се слага в сухи буркани, които се обръщат, за да се запечатат.
Коментари