gotvach.bg»Съвети»Колко грама е средно едно авокадо?

Колко грама е средно едно авокадо?

ЗорицаЗорица
Гуру
5086k
Колко грама е средно едно авокадо?

Авокадото (Persea americana) е вечно зелено дърво от семейство лаврови с височина, достигаща от 15 до 30 метра и има големи зелени листа. Родината му е Централна Америка, но има сведения, че плодовете му са консумирани още преди 8000 г. от ацтеките и маите.

Наименованието му в превод от местния език нахуатъл - означава тестис и явно е кръстено така поради голямата прилика във формата на плода с този анатомичен орган.

Авокадото обикновено тежи около 150 – 250 г, но има и сортове с по-едри плодове, които достигат тегло до 1 кг, а също и миниатюрни разновидности. Всичко зависи и от условията на отглеждането му, тъй като дървото вирее най-добре плодородна почва с високо съдържание на влага. Цъфти през зимата и след около 8-10 месеца се отрупва с крушовидни зелени плодове.

Авокадото е като банана - расте на дървото, но узрява след като е откъснато. След узряване плодовете стават тъмно зелени или тъмно лилави. Месестата част е с кремав цвят, безвкусно е, но с приятен аромат. В сърцевината на плода има кафява костилка.

Авокадото е плод с високо съдържание на мазнини и калории - 100 грама авокадо съдържа почти 170 калории. Леко ароматно и маслено, то е сред популярните плодове, които са толкова калорични, колкото ядките.

Авокадото съдържа много повече протеини отколкото другите плодове. Полезен е за сърцето и предпазва от запушване кръвоносните съдове. Поради наличието на витамините А, С и Е плодът има антиоксидантно действие. Спомага за изхвърлянето на токсините от организма.

Редовната консумация на авокадо понижава и високия холестерол. Авокадото е зеленчук, който съдържа желязо и е много подходящ за болни от анемия. Препоръчва се и като храна за бременни и деца поради голямото количество витамини, минерали и протеини.

Узрялото авокадо има деликатен маслен вкус. Плодът се разрязва наполовина, след което се завърта около вътрешната семка и внимателно се разполовява. Семката се отстранява с помощта на лъжица, а кожата се обелва с пръсти. Месестата част се нарязва на кубчета с желани размери

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати