Gotvach.bg»Съвети»За какво се използва подправката девесил?

За какво се използва подправката девесил?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532
За какво се използва подправката девесил?
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Девесилът е подправка, която има много лечебни свойства. Според народните вярвания името й означава девет сили. Всеки, който я използва в ястията си, ще бъде здрав и ще получи девет сили. Англичаните през Средновековието я използвали като тонизиращо питие.

Девисилът улеснява отделянето на секрети от белите дробове и стомашно-чревният тракт. Също така действа прекрасно на нервната система. Подобрява дейността и на сърдечно-съдовата система.

През 19 век е установено, че девесилът спира развитието и разпространението на бактерията, предизвикваща туберколоза.

Девесилът е много добро диуретично средство. Можете успешно да използвате, ако много се потите. Добро се повлияват и кожни заболявания при използването на девесила.

При изтощение на организма след продължително боледуване девесилът дава много енергия на организма и помага за по-бързото възстановяване.

Ако имате проблеми с жлъчката можете да използвате девесил, за да я прочистите. Също така девесилът помага при отоци в тялото.

Можете да си приготвите отвара от коприва, оцет и корени от девесил. Тя помага успешно при обриви по тялото, косопад и за бързо зарастване на дълбоки рани.

Можете да си правите бани с отвара от девесил при гъбички по краката, сърбежи по кожата, заболявания на костите и ставите и сърбежи по кожата. Действието на отварата е много бързо.

На последно място, но не е и по важност подправката девесил е незаменима, когато се приготвя рибена чорба или се прави традиционното печено агнешко месо. Много опитни готвачи слагат девесил в пилешка супа, боб, различни сосове и задължително на по-тежки меса.

И докато листата на девесила овкусяват бабината рибена чорба, плодовете на растението се използват за мариноване на зеленчуци в комбинация с други подправки, като дафинов лист, магданоз, черен пипер или се влагат в месни консерви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
Общо гласували: 5
50
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен