Девесилът е подправка, която има много лечебни свойства. Според народните вярвания името й означава девет сили. Всеки, който я използва в ястията си, ще бъде здрав и ще получи девет сили. Англичаните през Средновековието я използвали като тонизиращо питие.
Девисилът улеснява отделянето на секрети от белите дробове и стомашно-чревният тракт. Също така действа прекрасно на нервната система. Подобрява дейността и на сърдечно-съдовата система.
През 19 век е установено, че девесилът спира развитието и разпространението на бактерията, предизвикваща туберколоза.
Девесилът е много добро диуретично средство. Можете успешно да използвате, ако много се потите. Добро се повлияват и кожни заболявания при използването на девесила.
При изтощение на организма след продължително боледуване девесилът дава много енергия на организма и помага за по-бързото възстановяване.
Ако имате проблеми с жлъчката можете да използвате девесил, за да я прочистите. Също така девесилът помага при отоци в тялото.
Можете да си приготвите отвара от коприва, оцет и корени от девесил. Тя помага успешно при обриви по тялото, косопад и за бързо зарастване на дълбоки рани.
Можете да си правите бани с отвара от девесил при гъбички по краката, сърбежи по кожата, заболявания на костите и ставите и сърбежи по кожата. Действието на отварата е много бързо.
На последно място, но не е и по важност подправката девесил е незаменима, когато се приготвя рибена чорба или се прави традиционното печено агнешко месо. Много опитни готвачи слагат девесил в пилешка супа, боб, различни сосове и задължително на по-тежки меса.
И докато листата на девесила овкусяват бабината рибена чорба, плодовете на растението се използват за мариноване на зеленчуци в комбинация с други подправки, като дафинов лист, магданоз, черен пипер или се влагат в месни консерви.
Коментари