С какво да заменя содата бикарбонат?
Čime da zamenimo sodu bikarbonu?Чем заменить пищевую соду?
Gotvach.bg»Съвети»С какво да заменя содата бикарбонат?

С какво да заменя содата бикарбонат?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532363
С какво да заменя содата бикарбонат?

В сладкарството се използват няколко вида набухватели. Един от тях е содата бикарбонат. Но какво да правим, когато не разполагаме със сода бикарбонат, а в рецептата я има. Паниката е излишна, защото успешно можем да заменим содата бикарбонат заменим с бакпулвер.

Бакпулверът е бяла прах, която се използва за приготвянето на сладкиши, кексове, бисквити идруги сладкарски изделия. Бакпулверът е прекрасен заместител на содата бикарбонат. Има по-мек и не така натрапчив вкус и с него тестото също увеличава обема си.

В състава на бакпулвера се включва сода бикарбонат, лимонена киселна и нишесте. В някои видове бакпулвер има и ванилия. Бихте могли лесно да си приготвите бакпулвер и в домашни условия. Какво количество бакпулвер да използвате зависи от съответна рецепта, по която приготвяте тестеното изделие.

Важно е да спазвате пропорциите и да не слагате по-голямо или по-малко количество от посоченото в рецептата. Така си гарантирате успешен резултата след изпичане на тестеното изделие. Има една хитринка, която можете да прилагате, за да проверите качеството на бакпулвера.

Вземете половин чаена чаша с хладка вода и сложете в нея половин чаена лъжичка бакпулвер. Ако сместта шупне значи, бакпулверът е годен за употреба. Трябва да споменем фактът, че бакпулверът не е толкова полезен набухвател, заради съдържащото се в него нишесте.

Ако имате алергия е по-добре да потърсите безглутенов бакпулвер или био бакпулвер.

Другзаместител на содата бикарбонат е амонячната сода. Когато печем сладки и сме използвали като набухвател амонячна сода във въздуха се носи миризма на амоняк. Не се притеснявайте, това е нормално. Миризмата бързо изчезва.

Много хора избягват да използват този набухвател заради неприятната миризма на амоняк, но пък сладките и курабийките бухват прекрасно с амонячната сода. Тя се използва и във фармацевтичнта индустрия, при производството на козметика и дори при производството на някои видове вино.

Съществува теория, че амонячната сода е опасна, заради отделянето на амоняк, но пък други изследвания сочат, че при термичната обработка амонякът се изпарява.

Маята също е вид набухвател, които се използва за хляб, питки и други хлебни изделия и успешно може да бъде използвана като заместител на содата бикарбонат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати