Свикнали сме да възприемаме кората на банана за отпадък и да я изхвърляме, след като изядем вътрешната му част. Оказва се, че това е голяма грешка, която се прави предимно от жителите на страни в Европа и Америка.
Запознати с полезните свойства на банановите кори, жителите на азиатските страни не само не хвърлят корите от банан, но дори и готвят с тях. Понякога приготвят пържен банан директно с кората, докато друг път готвят само корите.
Всъщност кората на банана е богата на редица полезни витамини и минерали, поради което определено не трябва да се изхвърля. Тя съдържа най-вече калий и водноразтворими фибри. Там също има триптофан, който оказва пряко влияние върху нивата на серотонин в организма.
Банановите кори съдържат също така лутеин, който е мощен антиоксидант, защитаващ очите от вредното действие на свободните радикали.
Коментари