gotvach.bg»Съвети»Кои са нетлъстите меса?

Кои са нетлъстите меса?

Кои са нетлъстите меса?

Днес все повече хора, които водят здравословен начин на живот, се отказват от твърде мазни храни. Мастни млечни продукти се заменят с продукти с ниско съдържание на мазнини, хората спират да ядат пържени храни и разбира се, отказват се от мазнини.

Какво значи нетлъсто месо?

Постно или нетлъсто месо е това, което е с ниско съдържание на мазнини. Такова месо често се превръща в основа на хранителна диета за намаляване на теглото, както и при лечението на различни заболявания. Така например, при заболявания на стомашно-чревния тракт, артрит, алергични заболявания и много други, се препоръчва да се въвеждат меса, с ниско съдържание на мазнини в диетата.

Месото е отличен източник на протеин, който е изключително важен при диета. В крайна сметка, приемът на протеини допринася за по-бърза загуба на тегло поради факта, че протеините се усвояват от организма дълго време, за разлика от въглехидратите.

Освен това е изключително трудно да се създаде мускулен релакс без консумация на протеини, а това означава, че нетлъстото месо е храна № 1 във диетата и спортното хранене. Много диети препоръчват въвеждането в диетата си на точно постно месо, например протеинова диета, въглехидратната диета и в диета за редуване на въглехидратите.

Кои меса са нетлъсти

Пилешко месо

Пилето се счита за диетично месо. В 100 грама пилешко месо се съдържта около 200 калории, 18 грама протеини и 15 грама мазнини. Но съдържанието на калории в пилето може да варира в зависимост от това, коя част от пилето се консумира. В 100 грама пилешки гърди се съдържат 113 калории, 23 грама протеин и само 2.5 грама мазнини. По този начин можете да контролирате коя част от пилето да включите във вашата диета

Заешко месо

Друго диетично и нискомаслено месо е заешкото. Това месо е много подобно на пилешкото, но е още по-полезно. Съдържа голям брой протеини, витамини B6, B12, PP, които правят това месо незаменимо в диетичното хранене. Заешкото месо съдържа и много фосфор, флуор и калций. Калоричното съдържание на това постно месо е около 180 калории на 100 грама, съдържа и 21 грама протеин и 11 грама мазнини. Трябва също да се отбележи, че протеинът съдържащ се в заека, е лесно смилаем.

Пуешко месо

Абсолютно диетичното месо е пуешкото и също спада към нетлъстите меса . Месото от пуйка съдържа малко холестерол, добре се асимилира в човешкото тяло и в същото време съдържа много полезни вещества. Така че, пуешкото месо е богато на витамини А и Е, съдържа важни микроелементи като желязо, калий, калций. Пуешкото месо се счита за по-полезно месо от пилешкото и заешко месо.п Пуешкото месо съдържа само 120 калории, а във филето 113. Като цяло, съдържанието на калории в пуешкото е около 200 калории на 100 грама, съдържа 20 грама протеин и 12 грама мазнини.

Телешко месо

Говорейки за немазни меса, не е възможно да не споменаваме телешкото месо, което е отлична диетична храна. Това нискокалорично месо е богато на холин, витамини B, B3, B6 и също така съдържа много минерали: желязо, фосфор, цинк, мед и други. Освен това телешкото допринася за регулирането на кръвната глюкоза, което е много важно по време на диета. В 100 грама телешко месо се съдържат около 100 калории, 19 грама протеин и само 2 грама мазнини.

Говеждо месо

Говеждото може да бъде включено в менюто за диета, тъй като това месо съдържа много протеини и желязо. Това обаче важи повече за филето, което съдържа няколко мастни слоя и се счита за нискомаслено месо. В 100 грама телешко филе, се съдържат около 120 калории, 20 грама протеин и 3 грама мазнини.

Въпреки факта, че всички изброени видове месо са нетлъсти и нискокалорични, съдържат малко мазнини, не забравяйте и начините на приготвяне. Нетлъстото месо, пържено в масло или с добавяне на различни мазни сосове, веднага се превръща в категория от ястия, опасни за фигурата и здравето. Препоръчва се да се готви задушено месо, печене във фурната или варено, така месото ви ще остане наистина диетично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати