Маслото от риган има антисептично действие. Маслото от риган съдържа желязо, мед, бор, калций, магнезий, калий, витамин А и витамин B и може да се използва за вътрешен и външен прием.
При вътрешен прием маслото от риган помага при ревматизъм, алергии, артрити, главоболие, артроза, подобрява храносмилането, мигрена. Външно ригановото масло се използва и при ужилвания от насекоми, пчели, змии или паяци, защото маслото от риган има свойството да неутрализира отровата.
При външна употреба маслото от риган задължително трябва да бъде разредено с друг вид масло, като за разреждането може да използвате, както кокосово масло, така и ленено семе или масло от джоджоба.
След като маслото от риган е разредено, с него може да мажете участъци от кожата, които са засегнати от обрив, екзема, изгаряне, артрит и други.
Как да си направим масло от риган в домашни условия.
Приготвянето на масло от риган не е толкова трудно. За да си го приготвите са необходими около 2 чаени чаши листа от риган, една чаена чаша висококачествен зехтин, хаванче и буркан с винт.
Листата на ригана се измиват хубаво и се подсушават с домакинска хартия. След като са хубаво подсушени и по тях не е останала и капка вода, в хаванчето се слага малка част от листата на ригана. Внимателно се притискат листата с чукалото. Целта е листата да станат на каша и да изпуснат своите етеречни масла.
Получената каша от листата се прехвърля в буркана. Същото се повтаря и с останалото количество листа. Задължително е да ги разделите на малки порции.
Висококачествен зехтин се загрява за 20 - тина секунди в микровълновата печка и се сипва при стритите листа от риган. Бурканът се затваря и се прибира на тъмно и хладно място.
Получената смес се разбърква през 2-3 дена. За да се получи маслото е риган са необходими около 15 дена. Цветът на готовото масло от риган е наситено тъмнокафяв. Готовото масло се прецежда през тензух и се съхранява в хладилник.
Употребата на масло от риган не се препоръчва от прекалено малки деца и бременни жени!
Коментари