Маслините са определяни от лекари и диетолози като чудодеен плод. Те са не само вкусни, но и много полезни. Маслините са богати на мононенаситени омега-6 и омега-9 мастни киселини, които пазят холестерола ни в ниски граници, а оттам и гонят опасното високо кръвно налягане.
Вкусните плодове имат богати запаси от витамин E, съдържат значително количество желязо, много минерални, соли, аминокиселини и др. Голямото количество на витамин A, което имат, предпазва и подобрява състоянието на очите ни.
Похапването на маслини сутрин на гладно ще ви помогне да намалите по здравословен начин теглото си, защото те създават чувство за ситост и са препоръчвани от диетолозите.
Микроелементите и витамините, които се съдържат в маслините, влияят благотворно върху състоянието на кожата, ноктите и косата. Те забавят стареенето на кожата и оказват положително влияния върху заболявания като псориарзис, различни кожни екземи.
Освен това употребата на зехтин значително намалява стомашни неразположения като колики и предпазва организма от заболявания на стомаха като язва и гастрит.
Линоленовата киселина, която се съдържа в маслините и произвеждания от тях зехтин, е възможно най-добрата храна за младите и подрастващи организми. Освен това тя е отлична профилактика срещу заболявания на сърцето.
Коментари