На какво се дължи ниският хемоглобин?

На какво се дължи ниският хемоглобин?
Снимка: gotvach.bg

Ниският хемоглобин е сериозно състояние, чиито симптоми са разнообразни. Това са често боледуване, отпадналост, студени крака и ръце, бързо изморяване, падане на косата и редица други неразположения. Най-често ниският хемоглобин е причинен от недостиг на желязо в тялото. Именно желязото е най-важният микроелемент, който влиза в състава на хемоглобина и помага за пренасянето на кислород от белите дробове до различните тъкани в тялото. Ниският хемоглобин е причинен от недостиг на желязо, както стана ясно.

А този недостиг на желязо най-често се дължи на диетични грешки. Най-богатите на желязо храни са месните субпродукти, шоколад, гъби, боб, горски плодове, месо, мляко, мандарини, портокали, яйца, ябълки, круши, орехи, спанак. Кафето и чаят от своя страна пречат на усвояването на желязото от организма, затова дори да консумирате храни, богати на желязо, може да получите недостиг, ако прекалявате с кафетата.

Пшеницата и зърнените храни също пречат усвояването на желязото от тялото. Друга причина за нисък хемоглобин може да е приемът на противозачатъчни хапчета или най-вече поставена спирала. Това е така, защото спиралата може да предизвика твърде обилна менструация.

Ако не вземете мерки навреме, ниският хемоглобин може да причини анемия. Имайте предвид, че жените са много по-уязвими от този проблем. Бременните жени са най-уязвими. Ако при вас е открит нисък хемоглобин, трябва да имате предвид, че хранителният режим може да не е достатъчен и най-често се прибягва до лечение с медикаменти.

Рейтинг

5
Общо 4 гласували
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#217712
Една от причините за нисък хемоглобин са медикаментите и техните странични ефекти. При химиотерапия се знае причината - лекарствата , които унищожават рака, но в същото време атакуват и кръвоносната система и най-вече хемоглобина, левкоцитите и тромбоцитите. Ако се пие един продукт с името Маоло, който 100 процента е от растителни съставки, хемоглобинът, левкоцитите и тромбоцитите няма да паднат или ако се случи някакъв спад, относително бързо могат да влязат в норма, като се коригира дозировката. Виж в Гугъл на Маоло.
1
0