Гранясалото олио е изключително вредно и не трябва да се консумира. Съществуват научни доказателства е, че мастните киселини, които се съдържат в него, са податливи на окисление и окислително разграждане в присъствие на кислород.
Или казано с по-прости думи - достатъчно е веднъж да бъде отворена бутилката с олио, за да се внесе нужното количество кислород, което да доведе с течение на времето до образуването на такива вредни мастно-киселинни продукти.
Стайната температура, при която съхраняваме отворените бутилки с олио в домовете си, е другият фактор, който влияе на процесите, водещи до гранясване.
Окислителното разграждане на мастните киселини води до образуването на много на брой продукти на разграждането, включително летливи мастни киселини, карбонилни съединения и полимери. Това променя мириса и хранителната стойност на мазнините и на продуктите, които те съдържат.
Образуваните при окислението на мазнините свободни радикали и хидропероскиди окисляват антиоксидантните витамини А, С и Е, а също и други важни за здравето продукти.
Всички тези резултати безспорно водят до понижаване на здравния ефект на мазнините в гранясалото олио.
Общият ефект върху организма при консумация на гранясало олио може да доведе до тежки и неприятни последици, в зависимост от степента на гранясване на олиото, както и количеството на погълнатия продукт. Бъдете внимателни.
Коментари