Всички сме чували, че не бива да се опитваме да варим яйца в микровълновата, но някои от нас не вярват на съветите в интернет и предпочитат да научават нещата по трудния начин. Ако сте от хората, които неуспешно са се опитвали да сварят яйца в микровълновата, знаят, че яйцата експлоадират в микровълновата.
Въпросът е обаче защо експлоадират яйцата в микровълновата.
Отговорът на този въпрос всъщност е много елементарен. Яйцата експлоадират в микровълновата, защото жълтъкът на яйцето се нагрява много по-бързо от черупката и ципата.
Той се разширява под черупката, докато не успее да пробие навън натрупаното налягане и температура.
Резултатът от всичко това е експлозия и омазана микровълнова фурна.
Положението е идентично и с това при картоф, поставен в микровълнова печка. Той също експлоадира от натрупаната пара във вътрешността, но ако надупчим с вилица картофа от всички страни, всичко ще е наред и ще имаме един много добре опечен и то за кратко време картоф.
За яйцата също има трик, благодарение на който можем да опържим яйце в микровълновата за отрицателно време. А именно чукваме яйцето в подходящ съд и просто разкъсваме ципата на жълтъка,така че да се разтече. Така никога няма да експлоадира нашето яйце.
Важно е да се спомене че не трябва да експериментирате с това тъй като експлозията е много силна и е напълно възможно да си навредим физически.
Установено е, че едно яйце, експлодирало в микровълнова печка, издава шум със сила около 130 децибела,което е напълно достатъчно, да изгубим слуха си.
Коментари