Как се прави турски чай?

Как се прави турски чай?
Снимка: gotvach.bg

Една от най-популярните напитки в в света е чаят. В Турция особено популярен е турският чай. Той ще ви бъде предложен, където и да идете в Турция. Традицията повелява той да бъде сервиран след всяко хранене.

Турският чай представлява най-обикновен черен чай, но приготвен по специална технология. В България той се продава в различни опаковки и е лесен за намиране.

Как да си направим турски чай в домашни условия?

За приготвянето на турски чай първо трябва да си осигурите два чайника или двоен чайник.

Долната част на двойния чайник или единият чайник се пълни с вода. След това в горната част на двойния чайник или другия чайник се слага 5 супени лъжици от черния чай или общо около 20 грама чай, и се сипват около 200 мл вода. Това е така наречената запарка.

Двойният чайник се сглобява, а ако използвате две отделни чайника, се слагат един върху друг, като при това внимавате чайникът с черния чай да бъде отгоре.

Слагат се на котлона на слаб огън. Оставя се така да заври водата. Необходими са около 15 - 20 минути. Щом почне да кипи водата в долната част на чайника, той се сваля от котлона. Оставя се настрани за около 1 минута. Това е необходимо, за да спре да кипи водата.

В чашите, в които ще сипвате готовия чай, се слагат задължително метални лъжици. Това се прави, защото металните лъжици са проводник на топлината. Чрез поставяне на тези лъжици се избягва спукването на чашите от горещият чай.

В приготвените чаши се сипва първо малко от запарката. След това се разрежда според предпочитанията с водата от долната част на чайника.

Турците препоръчват силният чай да бъде подсладен с мед или захар.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати