Крем карамелът представлява яйчен крем със слой мек карамел. Стар и любим десерт е на хора от цял свят. Но именно този мек слой карамел, ако загори десертът, не се получава. А чистенето на загорял карамел става много трудно.
Телчетата за миене на загорели съдове биха наранили повърхността на формата за крем карамел, затова те не се препоръчват. А и това вече не е единственият и най-лесният начин за отстраняване на упортия загорял карамел.
Лесен и удобен метод за изчистване на загорял карамел е да се остави съдът със загорелия карамел на леко топъл котлон, като в карамелената форма се долеят около 60-70 мл минерална вода и се изсипят 2-3 капки препарат за миене на съдове - веро.
Оставя се така да престои съдът на котлона, без котлонът да се включва отново и буквално загорелият карамел се отлепи на люспи, много лесно, без усилия и най-вече без да се нанасят каквито и да било щети по съда.
Много лесно, ефикасно, бързо и времеспестяващ метод е, който може да се прилага и в случаи на всякакви нагари от храна по домакинските съдове, които могат да се подлагат на термична обработка.
Научи също как се карамелизира захар и как да си направим карамелизирани плодове.
Коментари