Замразяването на плодове и зеленчуци е много удачен начин да се запасим с продукти за зимата.
Замразяването е за предпочитане, защото по този начин се избягват добавките, използвани при консервирането, а също така се запазва не малка част от полезните вещества и вкусовите качества на продукта.
Черешите и вишните са от плодовете, които успешно можем да съхраним в нашия фризер. За целта е важно да се подберат добре узрели (не презрели), здрави плодове. Те трябва да се измият, да им се отстранят дръжките и костилките непосредствено преди поставянето им в плика или съда, в който ще се съхраняват.
Количеството плод трябва да бъде разпределено, така че в едно пликче да се съхранява толкова, колкото ще ни е необходимо за едно готвене или директна консумация. Не е редно вече размразен плод, да се замразява отново.
Замразените череши и вишни могат да се съхраняват във фризера за около дванайсет месеца. Когато решим да ги използваме, е хубаво самото размразяване да става на стайна температура.
Замразените плодове могат да се използват за направата на пюрета, желета, напитки, сладки сосове, пълнеж на сладкиши.
Коментари