Gotvach.bg»Съвети»Как да направим запръжка на боб?

Как да направим запръжка на боб?

редакция:
DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
32
Как да направим запръжка на боб?
Снимка: Krasi Vangelov

Бобът е зеленчук от семейството на варивата. Той е много често използван за направата на български традиционни ястия. Едно от най-популярните български ястия е боб чорбата.

За нейната направа е необходимо бобените зърна да се сварят и да се добавят зеленчуци като домат, морков, пипер, лук и много подправки. За уникалния вкус на чорбата, с която сме популярни по целия свят, е необходима запръжка.

Запръжката за бобът се прави изключително лесно, но въпреки това тя има своите тънкости. За направата й са необходими олио, брашно, червен пипер и част от бульона, в който се е варил бобът.

В друг съд запържете 1 или 2 с.л. брашно в олио до получаването на златист цвят, като внимавате да не прегорите брашното, след което поръсете с червения пипер, разбъркайте до пълното хомогенизиране и добавете 3-4 с.л. бульон от чорбата. Получената смес прибавете към боб чорбата, след като сте я разбъркали, и оставете на котлона до поври още 5-6 минути.

След добавянето на запръжката към боба, чорбата става малко по-гъста и много по-вкусна. А за да бъде още по- ароматна по желание може да добавите и ситно нарязан джоджен.

Научи също как се запържва боб, разбери защо бобът не увира или опитай нашите изпитани рецепти за боб яхния и боб на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен