Как се накисва ленено семе?

Как се накисва ленено семе?

Лененото семе се накисва в хладка вода и се оставя да кисне 8 часа.

Водата трябва да покрие семето и да е с около 4 см. отгоре. Съдът, в който се накисва, се покрива с чинийка. Полезно ще е да се добави и хималайска сол, тъй като тя активира определени ензими.

Когато се накисват семената, ензимните инхибитори се неутрализират и фитиновата киселина се премахва. Ядката се пробужда, започва процесът на покълване и тя става жива.

Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутенът и ядките се усвояват много по-лесно, благодарение на тях протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините в организма и се предотвратяват заболявания от различен характер.

Също така е важно да се уточни, че семената съдържат фитинова киселина в обвивките си. И когато тя попадне в организма ни, тя се свързва с калция, магнезия, медта, желязото и цинка и не ни позволява да усвоим полезните вещества от храната.

Но когато се консумират големи количества ненакиснати ядки и семена, това може да ни доведе до дефицит на минерали, да раздразни стомаха ни и да ни донесе други здравословни проблеми.

Всъщност това се явява реалната причина, поради която е желателно да бъде киснато и лененото семе поне в рамките на 8 часа. Най-удобно е през нощта да се остави да кисне.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати