Има ли опасности от предозиране със селен?

Има ли опасности от предозиране със селен?

Селенът е минерал, който основно се намира в почвите, също така във водата и в храната ни. Този минерал играе огромна, ключова роля за поддържане на тялото ни в перфектно състояние.

Участва в метаболизма има огромно антиоксидантно действие, играе огромна роля за предпазване на очите ни - най-вече при възрастовите изменения, които се получават с напредване на годините.

Минералът може да се добавя чрез храната, когато е разнообразна и балансирана. Ако това не е достатъчно по преценка на лекар може да се добавят хранителни добавки обогатени със селен.

Добри източници на селен - най-вече е бразилския орех, соленоводните риби, риба тон, херинга и др. също орехите. От месата най-вече говеждото и пилешкото месо. Също така и всякакви пълнозърнести храни.

Той също така забавя стареенето, предпазва ДНК от увреждания, спомага за регенерацията на кожата, косата , ноктите. Най-вече благотворно влияние има върху щитовидната жлеза, също при сърдечно-съдовата система, и още много други, а при дефицит на селен довежда до податливост на организма към вируси и инфекции.

Странични ефекти при прием на селен общо не се забелязват. Няма такива при продължителен прием. Предозиране със селен би могло да доведе до лош дъх, някои стомашни оплаквания, раздразнителност, нервност, би могло да доведе до вреди на черния дроб, затова се прави консултация с подходящ лекар.

Затова приемът за деца от 3 години до 13 години варира от 20 микрограма до 40 микрограма спрямо годините , а при възрастни хора е около 55 - до 70 микрограма, в зависимост от пола на човек.

Селенът може да се приема с други лекарства.

Минералът селен е ключов елемент за пълноценното действие на човешкия организъм. Той е фактор за здравословното състояние и естествен баланс в тялото ни.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати