Сармите, представляват ястие, направено от плънка, завита в различен по вид листа. Най-често използваните листа за направата на вкусни сарми, които според мнозина са турско по произход ястие, са лозовите листа. Много вкусни сармички се правят и с листа от липа.
Липовите сарми се приготвят по сходен начин с лозовите сарми. Тяхната плънка също изобилства от вариации, както постни, така и с месо и кайма.
Основната разлика обаче между двата вида сарми се крие именно в листата, а не плънката. Малко известен факт, е че липовите листа са по-крехки и тънки от лозовите.
Изключително важно е листата от липа да бъдат набрани навреме, т.е. преди цъфтежа на липовото дърво, тъй като, след като липата е цъфнала, листата й вече стават по-груби и по-твърди.
След като бъдат набрани и старателно измите, липовите листа се попарват буквално за секунди във вряла и подсолена вода. Пускат се и веднага след това се изваждат, защото, ако престоят по-дълго във водата ще им бъде нарушена цялостта и ще бъдат прекалено меки, което няма да позволи тяхното навиване в традиционната форма на сармите.
След като бъдат попарени листата от липа, едно по едно се пълнят с избраната плънка и се завиват по абсолютно същия начин, както лозовите сармички.
А за да бъдат още по-вкусни, липовите сарми също се заливат с белия млечен сос, наречен застройка за сарми, направен от запържено брашно, яйца и мляко.
Коментари