Киноата, като част от суперхраните и култура, съдържаща много полезни аминокиселини и витамини, има специфика в приготвянето си, която да позволява правилното ѝ усвояване и безпроблемното ѝ консумиране.
Става въпрос за накисване на семената на киноа, преди да бъдат приготвени на ястие или консумирани в суров вид.
Защо се налага да накиснем киноата, преди да я ядем?
Защото в състава на обвивката на семената си културата киноа съдържа фитинова киселина. Тя пречи на организма ни да усвоим правилно полезните вещества от растението и дори консумирана в по-големи количества, би могла да бъде причина за стомашни и чревни раздразнения.
Именно поради тези причини е необходимо, преди да ядем киноа, да я накисваме, за да може семето да се изчисти от фитиновата киселина и да усвоим правилно всички аминокиселини и витамини.
Най-удобният начин за накисване на киноа е да я оставите да престои във вода през нощта. Смята се, че 6 до 8-часов престой във вода е достатъчен за безопасната консумация на киноа.
Ако обичате да похапвате киноа, можем да ви препоръчаме следните рецепти с киноа:
- супа с киноа;
Коментари