Gotvach.bg»Съвети»Как се накисва киноа?

Как се накисва киноа?

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
32
Как се накисва киноа?

Киноата, като част от суперхраните и култура, съдържаща много полезни аминокиселини и витамини, има специфика в приготвянето си, която да позволява правилното ѝ усвояване и безпроблемното ѝ консумиране.

Става въпрос за накисване на семената на киноа, преди да бъдат приготвени на ястие или консумирани в суров вид.

Защо се налага да накиснем киноата, преди да я ядем?

Защото в състава на обвивката на семената си културата киноа съдържа фитинова киселина. Тя пречи на организма ни да усвоим правилно полезните вещества от растението и дори консумирана в по-големи количества, би могла да бъде причина за стомашни и чревни раздразнения.

Именно поради тези причини е необходимо, преди да ядем киноа, да я накисваме, за да може семето да се изчисти от фитиновата киселина и да усвоим правилно всички аминокиселини и витамини.

Най-удобният начин за накисване на киноа е да я оставите да престои във вода през нощта. Смята се, че 6 до 8-часов престой във вода е достатъчен за безопасната консумация на киноа.

Ако обичате да похапвате киноа, можем да ви препоръчаме следните рецепти с киноа:

- салата с киноа;

- кюфтенца с киноа;

- супа с киноа;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Киноа се накисва,така както е написано в статията,но в хладка вода към която се прибавя приблизително 1 с.л. оцет.След 3-4 часа започва да покълва,появяват се тънки нежни кълнове.Преди консумация се измива от образуваната гелообразена течност,която се получава от освободения сапунин.
Аз приббавям към подготвената киноа 3 с.л.кисело мляко,1л.смлени в кафемелачка семена чия и на върха на ножа био канела,може и ябълка или портокал.
Правя и други варианти с овесени ядки и елда.Това е моята закуска от от 5-6 г.
Добре е рецептата да се съгласува с личния лекар.
06.03.2025 22:04
3