Агнето е малкото на овцата, бозайник е и е преживно. В различните страни съществуват различни възрастови норми за агнешкото месо.
Агнешкото е богато на протеини, цинк и витамини от група В, то е източник на желязо, калий и фосфор. И затова се счита за най-безобидното месо.
Но препоръчва ли се агнешко при хора с висок холестерол?
Специалистите препоръчват хората с висок холестерол да внимават с консумацията му. Макар агнешкото месо да съдържа най-малко калории, то е богато на много наситени мазнини.
Водещото опасение по отношение на месото доскоро беше свързано със съдържанието на лоши мазнини в него и потенциала им да увеличават липопротеините с ниска плътност (LDL) в кръвта, известни като лош холестерол. Но при умерена консумация агнешкото месо има свои ползи - то е богато на хемоглобин и е много подходящо за прием при бременни, тъй като предотвратява появата на анемията.
За вредите и ползите на агнешкото месо много се спори. Въпреки това то е богато и на много протеини. Но при подготовката му трябва да се премахнат максимално видимите мазнини, тъй като мазнините започват първи да се разграждат и това би повлияло неблагоприятно при хората с висок холестерол при прекомерна консумация.
Затова много специалисти препоръчват хората с висок холестерол и високо кръвно налягане да консумират агнешкото филирано или максимално изчистено от мазнини. Трябва да се консумира 2 пъти в седмицата поради ползите за организма.
Много е важно агнешкото месо да се пече на умерена фурна на 140-160 градуса и да не се препича. Ако месото не променя цвета си и си остава така червено, както при покупката му - то то съдържа излишни и вредни за организма неща и приемът му трябва да се спре. Това месо е негодно и вредни за здравето на човека.
Коментари