Закваските най-общо да бактериални култури, концентрирани в млечна или друга среда, с чиято помощ се осъществяват процесите на млечнокиселата ферментация, и благодарение на които се радваме на продукти като кисело мляко, сирене и др.
Закваските се приготвят от използват широко в хранително- вкусовата промишленост, където се работи с устойчиви щамове млечнокисели микроорганицми и бифидобактерии с доказани пробиотични свойства.
В домашни условия се разчита или на готови закваски от магазина, или приготвени по стари рецепти, в които се разчита на естествените процеси на ферментация.
Най-разпространените закваски у нас са тези за кисело мляко, за сирене, за кашкавал и за хляб. Общото между тях е, че съдържащите се в тях квасни бактерии преработват сложните въглехидрати и ги правят по-лесно усвоими от човека. Именно те превръщат прясното мляко в кисело и карат хляба да набухва.
Обикновено закваските се добавят към останалите продукти (кисело мляко, брашно, яйца, сварено прясно мляко и т.н.), след което се изчаква определен период, за да се активират.
Коментари