Грисът има широко приложение в кулинарията. Той се използва за приготвянето на вкусни каши с грис, сосове с грис, запеканки с грис. Грисът е в основата на много рецепти за сладкиши с грис, питки с грис и дори кремове с грис.
Този ценен хранителен продукт се получава при смилането на пшеничени или царевични зърна и съдържа завидни количества витамини от В групата и фолиева киселина. Грисът има богато съдържание на минерали като калий, калций,магнезий и др.
Едно от най-ценните качества на гриса в кулинарията е способността му да увеличава бързо обема си при кулинарна обработка. В повечето случаи грисът се вари, за да набъбне, но не е изключено да се ползва и суров, за да поеме от течността или влагата.
Стандартното съотношение вода/грис при варене на каши е 3:1 или 4:1 в зависимост от това колко гъста каша от грис с ябълки обичаме да похапваме.
Коментари