Агнешкото месо е много полезно и нискокалорично месо, но миризмата му е особена и е изпитание за домакини, чувствителни към лоши миризми.
Поради тази причина агнешкото месо се изкисва преди сготвянето му.
Най-простият метод за обезмирисяване на агнешкото месо е престояването му в прясно мляко за едно денонощие. На следващия ден прясното мляко се изхвърля, а агнешкото се приготвя по избраната от нас рецепта.
Друг метод е накисването на агнешкото месо в чай от лайкучка. Единственото, което трябва да направим, е да подготвим чай от лайкучка и да полеем месото и да престои така няколко часа. Лайкучката се използва точно при борбата с лоши миризми.
Но ако нямате толкова време и се нуждаете от бърз метод за премахване на лошата миризма от агнето, вариантът е да го мариновате със соев сос.
Мариновайте месото за не повече от 30 минути - при повече време месото ще стане жилаво и няма да е приятно за хапване.
Трябва да запомните:
1. Агнешкото месо се соли няколко часа преди неговото сготвяне, за да е крехко;
2. Да е поставено колкото се може по-ниско във фурната. Така се доближава най-много до стария метод - печене в пещ.
3. Месото трябва да е със стайна температура, а не непосредствено изкарано от хладилника и пуснато в печката.
Коментари