Папаята е много вкусен тропически плод, който вече се среща и по нашия пазар. Формата и цветът на папаята наподобяват тези на пъпеша. Папаята има жълтозелена кора и приятна оранжево-розова вътрешност, в която има голям брой черни семена.
Вкусът на папаята е много хубаво – между праскова и пъпеш. Тя е много полезна, защото помага при вирусни заболявания, сваля високата температура, предпазва от чернодробни заболявания, подобрява храносмилането. Все пак, ако пазите диета, внимавайте с нея, защото е много сладка и богата на захари.
Папаята се консумира изключително лесно. За целта трябва само да я нарежете и обелите (като пъпеш), след което издълбавате семенцата, нарязвате вътрешността и се наслаждавате на вкуса на плода. Имайте предвид, че нарязаната папая се разваля много бързо, затова е най-добре да се консумира веднага.
Когато избирате папая, гледайте цвета на кората.
Плодове с зеленикаво-жълта кора са все още зелени и можете да ги използвате, като ги изпечете и поднесете като гарнитура към месни ястия, или ги сложите в солени салати. Добре узрелите плодове са розово-червени и трябва да се консумират до 1-2 дни след купуването им, защото в противен случай ще презреят и няма да са така вкусни и полезни.
Не купувайте папая с черни петна по кората или набраздявания, защото вътрешността ѝ може да е развалена. Папята може да се консумира и консервирана или под формата на нектар.
Коментари