Gotvach.bg»Съвети»При варене на кои зеленчуци солта се слага накрая?

При варене на кои зеленчуци солта се слага накрая?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532
При варене на кои зеленчуци солта се слага накрая?

Повечето зеленчуци се слагат да се варят в подсолена вода. Все пак трябва да знаем, че някои зеленчуци не трябва да варим със сол или солта се слага накрая. Причината е, че се променят вкусовите качества на зеленчуците и солта пречи на сваряването. Такива са например цвеклото, грахът и морковите.

Един от зеленчуците, които не варим със сол, е цвеклото. Когато варим цвекло, предварително го обелваме, но не премахваме опашката му. Водата трябва да покрива цвеклото по време на варенето и когато изври, трябва да се долива. Вече свареното цвекло се овкусява със сол.

Когато варите грах, можете да използвате хитринка и да запазите свежия му зелен цвят. Това става, като прибавите захар във водата, в която варите граха. Солта е подходяща за овкусяване, след като грахът е готов.

Ако варите моркови, е добре да ги сложите във вода, която не е подсолена. Когато морковите са готови и ги прибавите към ястието вече е подходящ моментът да подсолите. Ако варите морковите във вода със сол, това ще придаде сладникав вкус на ястието.

Когато варите царевица, също има особености. Ако варите царевица кочани, ги варете без сол, за да станат по-бързо и царевицата да не загуби вкусовите си качества. Ако обаче решите да варите наронена царевица, то тогава я варете в подсолена вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен