Синапеното семе има рядко приложение в кулинарията. Синапът най-често се използва за пресичане на туршии, но друга важна особеност е, че от синапеното семе се създава горчица, която участва като съставка в майонезата.
Много често повечето, които си правят домашни туршии, използват чист спирт или натриев бензоат за пресичане, но тази химия е изключително вредна и най-малката вреда, която може да причини, е оток.
Затова природният заместител на тези вредни съставки е синапеното семе. За около 10 кг туршия се използва 100 грама синапено семе (или на 10 литра течност се добавя 1 с.л. синапено семе).
При пресичане на туршията със синапено семе се препоръчва то да се увие в тензух и да се пусне в бидона.
Когато бива поръсван директно върху туршията, по време на консумация ще попаднете на неприятни семенца.
Пресичането може да се случи тогава, когато туршията е с желания от вас вкус и точно тогава се пресича. Обикновено този период е след около месец след поставяне на туршията в бидон.
Вижте също кога се пресича туршията или научете за какво е полезно синапеното семе.
Коментари